Friday, 25 September 2015

Ayam Masak Ros


jResepi dari buku memasak Puan Asiah Samsudin, Rampaian Sempadan

Bahan bahannya:

1 ekor ayam (1.5 kg)
1 biji kelapa - ambil 1 mangkuk santan, 3 camca besar dibuat kerisik (Saya gunakan satu tin susu sejat)
20 tangkai cili kering
1 batang serai
1 camca besar lengkuas
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 camca teh jintan putih
1 tin kecil tomato puri (Saya gunakan 2 tin kecil pasal saya suka rasa masam masam)
1/2 cawan minyak
1 camca besar kunyit
garam dan gula secukup rasa

  1. Potong ayam ikut suka can bersihkan. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Tumbuk halus cili kering, bawang putih dan bawang merah, serai, lengkuas dan jintan putih. 
  2. Panaskan minyak, goreng ayam setengah masak. Kemudian tumis bahan yang ditumbuk tadi dengan 2 senduk minyak hingga wangi dan garing. Masukkan santan dan tomato puri, kerisik, gula, garam dan ayam. Masak dengan api perlahan. Apabila kuahnya agak pekat dan cukup rasa barulah diangkat. Ketika menghidang, taburkan bawang goreng.









No comments:

Post a Comment