Sunday, 27 September 2015

Resepi Ayam Madu BBQ




Ayam Madu BBQ

2kg kepak ayam

3 ulas bawang besar

5 ulas bawang putih

3 inci halia

30 tangkai cili kering (gunting dan direndam dalam air panas sebelum dikisar)

500 gram madu 

1/2 cawan kicap manis pekat - ikut citarasa anda. mulakan degan 3 sudu. kalau tak manis, silakan tambah
( saya menggunakan Kicap ABC pasal ada gula perang dalam saus tu jadi tak payah letak gula dalam resepi ini)

2 sudu makan sos tiram

3 sudu makan sos cili 


1 sudu teh ketumbar (disangai)

1 sudu teh jintan manis (disangai)

1 sudu teh jintan putih  (disangai)


Cara Cara menyediakannya 


Ketumbar, jintan manis dan putih disangai tanpa minyak. 

Kisarkan semua bawang, halia bersama cili yang telah direndam dengan air panas sampai lumat. 

Gaulkan bahan kisar bersama ayam kepak dan campurkan sekali kicap pekat, sos tiram dan sos cili. Letakkan garam secukup rasa. Letaklah bahan bahan yang telah disangai itu. 

Rasa pedas, manis dan masinnya mengikut citarasa anda. 

Perap untuk dua jam tetapi lagi enak jika diperap semalaman. 




Bakar sehingga masak

ataupun jika anda ingin menggunakan oven,

Panaskan ketuhar anda pada suhu 200 darjah celsius

Bakar sehingga 20 - 30 minit atau hingga sudah masak. 

Dalam masa lima belas minit itu, renjis renjis sedikit saus madu bbq tu dengan serai yang telah dilenyekkan pada bahagian putih. 

Renjis renjiskan pada bahagian atas ayam dan selepas lima belas minit, terbalikkan ayam dan renjis sekali lagi dan bakar hingga masak. 

saya menggunakan function oven seperti dibawah ini. 


Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment