Sambal Tumis Udang
Dalam bahasa inggris, resepi ini "is a keeper"
Bahan bahannya:
300 gram udang yang sedang (saya tidak membuang kulit udang cuma kepala udang sahaja)
15 gram asam jawa (diambil 1 cawan air asam)
2 camca besar gula pasir - ikut citarasa anda..kalau kurang manis, silakan tambah
2 labu bawang besar ( dipotong bulat)
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa
kalau anda suka, letak 1/4 sudu teh serbuk perasa (saya tidak letak pasal nanti saya ada alahan dengan msg)
Bahan untuk dikisar:
30 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
3cm belacan
Cara cara Menyediakannya:
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan garing. Masukkan air asam, gula, garam dan serbuk perasa(kalau mahu).
Kecilkan hati.
Apabila terbit minyak, masukkan udanfg dan biarkan selama 5-10 minit baru dimasukkan bawang besar yang telah dipotong bulat.
Biarkan selama 2-3 minit barulah diangkat.
NOTA: Saya selalu masak 1kilo udang jadi anda boleh 'double'kan bahan bahan seperti asam, air, gula pasir dan serbuk perasa..Ikut suka citarasa anda..
Bahan untuk dikisar, anda tak payah nak double kan tetapi kalau anda suka pedas pedas, tambahkanlah cili kering itu...
No comments:
Post a Comment