Untuk resepi ini, saya menggunakan bahagian 'thigh' atau peha ayam. Tetapi anda boleh menggunakan dada ayam seperti di restoran-restoran di luar sana.
Untuk menyediakan ayam:
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan air
- 500 gram dada ayam (dipotong dadu)
Untuk menyediakan saus madu:
- 1/2 cawan madu
- 3 sudu besar kicap masin
- 1/4 sudu teh minyak bijian
- 1 sudu besar cuka beras
- 1 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar air
- minyak untuk menggoreng
- biji bijan yang telah dibakar atau toastg
Cara cara untuk menyediakannya:
- Dalam satu mangkuk atau bekas yang besar, gaulkan tepung gandum, tepung jagung, garam dan air sampai rata.
- Panaskan minyak dan salutkan dada ayam yang telah dipotong dadu bersama campuran tepung. Bila minyak sudah panas, gorengkan ayam hingga kekuning-kuningan. Selepas sudah kekuning kuning, letakkan ayam di atas kitchen towel untuk menapis minyak yang berlebihan.
- Dalam periuk besar dengan api yang sederhana, gaulkan madu bersama minyak bijan, kicap masin dan cuka beras.
- Dalam mangkuk yang kecik, campurkan air dan tepung jagung bersama dan apabila campuran madu itu sudah mendidih, perlahankan api dan masukkan campuran tepung gandum dan masak sampai saus menjadi pekat.
- Apabila saus sudah pekat, masukkan dada ayam yang sudah digoreng tadi dan salut sampai rata.
- Angkat dan hiaskan bersama biji bijan yang telah dibakar.
No comments:
Post a Comment