Thursday, 24 September 2015

Ayam Madu Bijan








Untuk resepi ini, saya menggunakan bahagian 'thigh' atau peha ayam. Tetapi anda boleh menggunakan dada ayam seperti di restoran-restoran di luar sana. 

Untuk menyediakan ayam:


  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 cawan air
  • 500 gram dada ayam (dipotong dadu)

Untuk menyediakan saus madu:

  • 1/2 cawan madu 
  • 3 sudu besar kicap masin
  • 1/4 sudu teh minyak bijian 
  • 1 sudu besar cuka beras
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar air
  • minyak untuk menggoreng
  • biji bijan yang telah dibakar atau toast
Cara cara untuk menyediakannya:

  1. Dalam satu mangkuk atau bekas yang besar, gaulkan tepung gandum, tepung jagung, garam dan air sampai rata.
  2. Panaskan minyak dan salutkan dada ayam yang telah dipotong dadu bersama campuran tepung. Bila minyak sudah panas, gorengkan ayam hingga kekuning-kuningan. Selepas sudah kekuning kuning, letakkan ayam di atas kitchen towel untuk menapis minyak yang berlebihan.
  3. Dalam periuk besar dengan api yang sederhana, gaulkan madu bersama minyak bijan, kicap masin dan cuka beras. 
  4. Dalam mangkuk yang kecik, campurkan air dan tepung jagung bersama dan apabila campuran madu itu sudah mendidih, perlahankan api dan masukkan campuran tepung gandum dan masak sampai saus menjadi pekat. 
  5. Apabila saus sudah pekat, masukkan dada ayam yang sudah digoreng tadi dan salut sampai rata. 
  6. Angkat dan hiaskan bersama biji bijan yang telah dibakar. 
nota: halal cuka beras atau 'rice vinegar' boleh didapati di NTUC.  



No comments:

Post a Comment